Laxå – en mysig småstad för dig

I det lilla landskapet Närke finns det många städer. De flesta är ganska små men en är desto större, nämligen Örebro. Men i den text du nu läser så tittar vi lite närmare på några mindre städer som kanske genom sin småstadscharm blir just din favorit. En av städerna har ett namn som för tankarna till en fisk med en speciell smak, nämligen Laxå, som ju får en att tänka på lax.

Laxå Kommun är en alldeles förtjusande liten mysig kommun som man gärna vill bo i men för en turist så finns det inte alltför mycket att göra eller hitta på. För den som vill bygga sitt eget hus och dessutom få en fin utsikt över en sjö så finns det sjönära tomter i laxå och de ligger vid de väldigt vackra små sjöarna Unden, Skagen, Toften och Västra Laxsjön. Där kan man få en tomt och få en strålande fin utsikt över vattnet på sommaren eller kanske bege sig ut på en tunn is under vintern om man gillar att åka skridskor på en sjö. Men man får tänka på att ta med sig ett par isdobbar.

I centrala Laxå så finns det trevliga caféer som man kan besöka om man vill fika.

För den som vill turista i Laxå så finns det inte alltför mycket att göra i själva staden men utanför staden en bit från den ligger en nationalpark som heter Tivedens nationalpark. Där finns ett starkt kuperat och vilt skogslandskap med vackra skogssjöar samt stora block vid Stenkälla och utsikt från Trollkyrkoparken. Enligt Laxå kommun är Tivedens nationalpark en av de mest intressanta att besöka i landet.

I Rockebro som ligger öster om Laxå, mellan Laxå och Askersund, kan man istället beskåda ett spännande såväl som märkligt landskap som inlandsisen ligger bakom, med åsryggar, kullar och sänkor. Där finns även en del sällsynta växtarter.