Lokal historia i Örebro med omnejd

Närkes historia och Örebros historia är mångårig och spänner över en lång tid. Från medeltidens maktkamp mellan kungar och adel genom industrialiseringen med en höjdpunkt långt senare inom möbelindustrin med IKEA och fram till våra datoriserade dagar i nutid.

I Örebro och Närke inträffade flera spännande historiska händelse i slutet av 1800-talet i takt med att samhällets stora förändringar med industrialisering, demokratisering och utvandring började bli allt mer tydliga och gick att märka och notera.

År 1880 så var den stora utvandringen i full gång och många utvandrade från till exempel Småland, men även från Närkes län. Cirka 16 000 personer utvandrade från Närke endast under 1880-talet och runt år 1887 peakade utvandringen och kulminerade. Många av dem utvandrade till Amerika, men inte alla. En viss utvandring skedde även till andra länder.

År 1882 så togs ett litet steg och nådde en liten milstolpe i det lilla på lokal nivå vad gäller innovation och industrialisering, nämligen Wenströms dynamo.

Det var Jonas Wenström som fick patent (jo, redan för över 100 år sedan gick det att skydda sina uppfinningar med patent) på en dynamomaskin som kunde generera elektricitet. Något som ju låg helt rätt i tiden när den industriella revolutionen stod i full blom och ångmaskinens styrka byttes ut mot elektricitetens enkelhet och mindre konstruktioner än de ångbaserade maskinerna. Den nya manicken provkördes för första gången i Örebro kvarn och blev en slags framgång.

När det gäller en mer kulturell historisk punkt så föddes år 1883 Hjalmar Bergman, nämare bestämt den 19 september och han blev senare författare. Han föddes i Örebro och han blev bland annat känd för boken Markurells i Wadköping och boken Swedenhiems. De blev hans mest kända verk och de fick en stor spridning. I Wadköping, som alltå är en bevarad stadsdel från förr som finns i Örebro, finns ett museum om den lokala författaren Hjalmar Bergman.