Sevärdheter i Örebro – vattentornet Svampen

För den som vill turista i Närke så finns det många intressanta platser att kika närmare på och uppleva. Men också smarta resvägar dit och olika mer eller mindre dyra boenden för den som är turist och precis har rest dit och letar efter någonstans att bo över en natt eller flera nätter. Ett antal trevliga restauranger finns det förstås också, ett utbud som passar både den som vill äta något snabbt och gott och den som vill unna sig en dyrare och lite mer exklusiv middag på en finare restaurang, kanske tre rätter inklusive en förrätt och en efterrätt.

Låt oss nu välja att titta lite närmare på olika destinationer och attraktioner för turister som väljer att resa till Närke, och kanske främst vill besöka Örebro som är den största staden i Närke och en slags huvudort i det lilla landskapet.

I Örebro så kan man till exempel besöka ett av stadens mer kända landmärken, som är något så udda och väntat som ett vattentorn. Vattentornet Svampen heter det.

Vattentornet Svampen invigdes redan 1958 i maj månad. Ända sedan dess har Svampen varit ett av de mest populära besöksmålen i Örebro.

Under hela den tid som Svampen har funnits så har cirka nio miljoner personer fått möjligheten att kika på Örebro från ovan i Svampen, som alltså dubblerar som utkikstorn. Det gör att man kan fundera på om Svampen kan vara världens mest besökta vattentorn, eller kanske åtminstone Nordens mest besökta?

Redan 1955 började man att bygga vattentornet Svampen i Örebro och det tog nästan tre år innan tornet stod färdigt. Det blev därefter en av Sveriges mest välkända byggnader, enligt Örebro kommun. (Andra kommuner kanske inte delar den bilden).

Prislappen för det kända vattentornet landade på 3,7 miljoner kronor i den tidens kronor, vilket förstås får ett annat värde om man inflationsjusterar till dagens nivåer. På den tiden tävlade man ju om en storvinst på 10 000 kronor i frågesport på tv.