Wadköping är ett fint ställe i Örebro

Wadköping är en del av Örebro som visar hur livet i en svensk stad var förr i tiden. Den som beger sig in i centrala Örebro och vandrar förbi Stadsparken till Svartåns strand finner Wadköping, ett väl bevarat område med trähus, gårdar och gatstenar som skildrar Örebros forna bebyggelse och en stadsmiljö från förr.

I Wadköping så finner man förutom själva stadsmiljön olika slags muséer och utställningar, café där man kan dricka olika sorters kaffe och smaka på fikabröd eller varför inte en kopp te, restaurang med dagens måltid och olika sorters mat, träsvarvare, en handelsbod, ett bageri med gott om olika sorters bröd, många andra spännande butiker och en och annan hantverksstad.

I Wadköping så får man chansen att själv uppleva olika slags sysslor och utföra dem på ungefär samma vis som de utfördes förr i tiden när man knappt hade elektricitet och husen var dragiga och hade dålig värmeisolering. Det var tuffa, hårda tider när mycket av det som idag utförs av olika maskiner i hushållen eller köps som färdiga produkter behövde göras för hand. Man kan testa på att karda ull, tvätta med ett tvättbräde och ett klappträ, rulla ett tunnband och mycket mer. För dig som vill uppleva en liten bit av Sverige som det var förr är Wadköping alltså verkligen något att spana in och besöka.

En annan sak man inte bör missa när man befinner sig i Wadköping är att titta närmare på områdets muséer och utställningar som går att besöka. Här finns Hjalmar Bergman-museet, Hantberkarboden som är en utställningslokal, Cajsa Wargs skafferi, Kungsstugan, Lekladan, Skolmuseet, utställningen Wadköpingfolk då och nu, samt Wadköpingsrummet som är en utställningslokal. I Skolmuseet finns en stående utställning om skolhistoria som är inredd i stil med ett klassrum fån 1920-ralet, med gamla skolbänkar handgjorda och smidade i trä, gamla affischer och en kulram bland annat. Det går att få guidade visningar genom att boka i förväg hos Örebrokompaniet.